EFFECT OF BREAD YEAST (SACCHAROMYCES CEREVISEAE) CONCENTRATION AND FERMENTATION TIME IN THE MANUFACTURE OF BIOETHANOL USING BANANA PEEL

Ida Febriana

Abstract


Energy needs that are developing at this time are not comparable with the increasing availability of fuel that is running low. Therefore, a study is needed to obtain alternative sources of renewable energy by utilizing biomass waste such as banana peels and so on. In this study, the raw material used was banana peel waste in the industrial area processing bananas that had been taken, and the skin was left to rot and become organic fertilizer. The purpose of this research is to determine whether there is influence of banana skin type to bioethanol content, influence of yeast concentration and fermentation time in bietanol manufacture using banana peel. Based on the research results can be seen that the hights % alcohol content is found in banana peel batu (musa balbisiana)samples with the addition of yeast weight ± 0.0720 gr of 13.6451% then banana peel kepok (musa paradisiaca L) and banana peel raja (musa sapientum) with each % alcohol content of 13.5353% and 12.9953%

Full Text:

PDF

References


Dyah, T. R., Wasir, N. 2011. Pembuatan Bioetanol dari Kulit Pisang. Yogyakarta.

Eko Prasetyo, 2012. Pengaruh Konsentrasi Ragi Tape dan Lama Fermentasi dalam Pembuatan Bioetanol MenggunakanSubstrat Bonggol Pisang. Yogyakarta : FMIPA Kimia UNY.

Erliza Hambali, Siti Mudjalipah, Armansyah Haloman Tambunan, Abdul Waries, Pattiwiri, Roy Hendroko, 2007. Teknologi Bioenergi. Jakarta. Agromedia Pustaka.

Ida Febriana, Sofiah, Indah Purnamasari., 2017. Pengaruh Temperatur Inkubasi dan Jenis Ragi dalam Pembuatan Bioetanol Menggunakan Variasi Kulit Pisang (Musa Paradiaca). Jurnal Kinetika Polsri. Palembang.

Irvan, Ayu Wandira Putri, Sri Surbakti, Bambang Trisakti. 2016. Pengaruh Konsentrasi Ragi dan Waktu Fermentasi Pada Pembuatan Bioetanol dari Biji Cempedak (Artocarpus

Champeden Spreng). Jurnal Teknik Kimia USU. Vol.5, No.2.

Nur Hayati. 2010. Pengaruh Konsentrasi Substrat dan pH Substrat terhadap Produksi Bioetanol Melalui Fermentasi Umbi Garut Menggunakan Ragi Tape. Skripsi. Yogyakarta: FMIPA

UNY.

Setiawati, D. R., Sinaga, A. R., Dewi, T. K. 2013. Proses Pembuatan Bioetanol dari Kulit Pisang Kepok. Jurnal Teknik Kimia. 19 (1): 9-15. Inderalaya: Jurusan Teknik Kimia Fakultas

Teknik Universitas Sriwijaya, Ogan Ilir.

Solikhin, N., Prasetyo, a. S., Buchori, L. 2012. Pembuatan Bioetanol Hasil Hidrolisa Bonggol Pisang dengan Fermentasi Menggunakan Saccaromycess Cereviciae. Jurnal Teknik Kimia

dan Industri. 1 (1): 124-129. Jurusan Teknik Kimia, Fakultas Teknik, Universitas Diponegoro, Semarang.

Sudarmadji Slamet. 1996. Mikrobiologi Pangan. Yogyakarta. UGM.

Sumarmadji Slamet, Haryono, Bambang Haryono, Suhardi. 1989. Analisa Bahan Makanan dan Pertanian. Yogyakarta. Liberty.

Yuni Fitasari. 2015. Pengaruh Variasi Temperatur Inkubasi dan Jenis Ragi dalam Pembuatan Bioetanol dari Limbah Bongol Pisang (Musa Paradiaca). Politeknik Negeri Sriwijaya.

Palembang.




DOI: https://doi.org/10.32502/jd.v3i1.1869

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Jurnal Distilasi is indexed by: